Vitmögelost

LAMEMBERT

En liten ost på 10 cm i diameter och 3 cm hög men en vitmögelyta av Penicillium candidum. Till en början har osten en syrlig och spröd kärna som minskar allteftersom vitmöglet mognar osten utifrån och in. Vid ca 6 veckor är osten härligt krämig och har en mild smak av champinjon. En riktig klassiker på ostbrickan eller varför inte en riktigt klassisk efterrätt på friterad Lamembert.

Tillverkad på pastöriserad ekologisk fårmjölk.

 

SNÖDSKALLE

Kanske inte det mest naturliga namnet på en ost men Snödskallegrottorna ligger bara 20 km från våran gård, här har vi hämtat inspiration till en av våra vitmögelostar. Grottan är 57 meter djup och väl värd ett besök för dig med lite äventyrslust.

Snödskalle är en syrad ost som formsätts i bägare och beströs enbart med salt. Den kan ätas redan efter ett par dagar. Men har efter 14 dagar fått en rundare mer mättad smak och en jämnt utbredd vitmögelyta.

Snödskalle tillsammans med skivor av färsk  tomat, färsk basilika och olivolja är en riktigt höjdare på buffébordet.

Tillverkad på pastöriserad ekologisk fårmjölk.