Grönmögelost

BOLTJÄRN BLÅ

(grönmögelostens Rolls Royce)

En ost som verkligen utmanar och sätter våra mejerihjärtan på prov. När man ystar denna stora (3kg) grönmögelost så vill det till att ostkornen blir av rätt storlek och fasthet annars kommer hålrum där möglet ska trivas och utvecklas att saknas. Timingen måste också vara perfekt när det ska stickas hål i osten för att släppa in syre och utveckla mögel tillväxten. Efter 6 månader grönskar den både på utsidan och insidan, den har då uppnått en frisk syrlighet, härlig sälta, lite sötma och en kraftig arom.

Ett glas gott portvin tillsammans med en bit Boltjärn blå och du är i himlen 🙂

Vi gör denna ost på pastöriserad fårmjölk.

TANT GRÖN

Görs på samma recept som Boltjärn blå men på komjölk istället för fårmjölk. Lagras minst 6 månader.